Digitale zorg: hoe zorg je voor een verantwoord innovatieproces?

Gepubliceerd op
Leestijd 12 minuten

Videobellen met de arts, slimme snufjes waardoor ouderen langer thuis kunnen wonen en handige apps zoals Dytter waar zorg in een handomdraai geboekt kan worden: veel zorgorganisaties zijn tegenwoordig bezig met digitale zorg, ook wel “eHealth”. Om dit succesvol en effectief in te zetten is een professionele aanpak nodig. In deze blog gaan we in op het innovatieproces: we vertellen je hoe je dit als bestuur op de juiste manier oppakt volgens de uitgangspunten van de IGJ. We zetten de do's en dont's voor je op een rijtje.

Do’s bij een innovatieproces

1. Een helder eHealth beleid opstellen

Om managers, medewerkers en cliënten duidelijkheid te geven is een helder beleid nodig. Dit is een duidelijke beschrijving van de strategie waarin je ingaat op behoeftes en doelen. Doelstellingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Verbetering in de organiseerbaarheid van zorg
Verbetering van de kwaliteit van zorg en het effect op de kwaliteit van leven
Meer regie voor de patiënt

2. Deskundigheid in huis halen

Betrek meerdere experts bij het uitvoeren van het eHealth beleid. Denk hierbij aan zorginhoudelijke experts, maar ook ICT-experts. Op die manier komen kennis van zorg en ICT samen. Denk ook aan deskundigheid op het gebied van verandermanagement en informatieveiligheid.

3. Medewerkers betrekken bij de besluitvorming

Betrek medewerkers uit de zorg en ICT bij besluitvorming over eHealth en zorg dat duidelijk is hoe deze besluiten worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan een wijzigingscommissie die nieuwe plannen beoordeelt. Door zowel ICT medewerkers als zorgmedewerkers mee te nemen in het proces, zorg je voor een betere integratie van de eHealth oplossing in de praktijk.

pexels-rebrand-cities-1367269
pexels-siegfried-poepperl-9643131
pexels-mitch-kesler-9701538

White paper
over een
zorg onderwerp

Dont’s bij een innovatieproces

1. Geen duidelijke doelstellingen hebben

Een grote valkuil voor zorgorganisaties is het niet helder hebben van de doelen die je wilt bereiken met jouw eHealth oplossing. Denk goed na wat je precies wilt bereiken met jouw product of dienst. Dit kunnen strategische, tactische en operationele doelstellingen zijn. Deze zijn noodzakelijk als je goed wilt kunnen meten of de oplossing aanslaat. Geen duidelijke doelen = geen duidelijk eHealth beleid.

2. Blind vertrouwen hebben in jouw eHealth oplossing

Het is belangrijk om goed uit te zoeken of het product of de dienst past bij de gewenste zorg. Als dit niet het geval is, slaan eHealth oplossingen niet aan. Zonde.

Een aantal vragen om bij stil te staan:

  • Gaat de oplossing de zorgvraag beantwoorden?
  • Hebben gebruikers de intentie om de oplossing te gaan gebruiken?
  • In welke mate kan het reguliere zorgproces (deels) vervangen worden door de oplossing?

Naam Achternaam

Korte beschrijving van de auteur en evt zijn/haar relatie tot het onderwerp.

Ook interessant voor jou

Artikel test met koppen

2022 Hoe zorgorganisaties optimaal het zorgpotentieel kunnen benutten

Te weinig handen aan het bed. Het is misschien een van de meest bekende uitdrukkingen binnen de zorg. Maar klopt dat beeld wel?

Sensire & Dytter

De eerste zorgorganisatie in Nederland die voor Dytter koos. De eerste zorgorganisatie in Nederland die voor Dytter koos.

[Kopie-6419] Handige checklist voor zorgverleners die willen starten als zzp’er

Er komt aardig wat bij kijken wanneer je de overstap maakt naar zelfstandig zorgverlener. Met deze checklist weet je zeker dat je niks vergeet.